Zoekpunt Genk geopend

Alle religies welkom in kerkshop in shopping 2 te Genk

Met lichtreclame, een stoepbord, een tv-scherm en een fraai ingerichte etalage moet het winkeltje van het dekenaat niet onderdoen voor de andere in Shopping 2. Op toonbanken vindt u er boeken, kaarsen, kaartjes en nog veel meer uit het assortiment van het bisdom. Maar er is ook plaats voor spirituele vormen die niet meteen een affiniteit hebben met het christendom. “Iedereen is hier welkom”, zegt Luc Herbots, deken van Genk. “De geloofsovertuiging maakt niet uit. We zijn er om te luisteren en te praten. Er is ook een schap waar folders kunnen liggen van zeg maar yoga of zen. We willen mensen een plaats geven waar ze zich thuis voelen. Dat is ook de reden waarom we even getwijfeld hebben om op 12 mei te openen. Je kan met de coronamaatregelen die huiselijke sfeer niet aanbieden. Normaal gingen we op 1 april feestelijk open. En dat feestje zit er ook nu nog niet in.”

“Iedereen is hier welkom. We willen mensen een plaats geven waar ze zich thuis voelen."

Blikvanger

Opvallend in de etalage is een berg witte keien met een Mariabeeld dat erop toeziet. “Iedereen kan zo’n kei nemen en daar de naam van een overleden geliefde op schrijven”, gaat Herbots verder. “Die kei gaat dan terug de etalage in zodat iedereen die passeert die kan zien. In coronatijden sterven veel mensen in gedeeltelijke anonimiteit. En dat kan wegen op familieleden. We reiken een klein stukje troost aan. We hebben bewust voor het Mariabeeld gekozen omdat ze ook door moslims als religieus figuur erkend is.”

In coronatijden sterven veel mensen in gedeeltelijke anonimiteit. En dat kan wegen op familieleden. We reiken een klein stukje troost aan.

Interactief

Ook kunt u deelnemen aan wat heet ‘De woordenwolk’. “We vragen de mensen naar drie woorden die een belangrijke betekenis hebben in hun leven. Die droppen we digitaal in De woordenwolk. Het woord dat het meest voorkomt projecteren we op het scherm dat in de etalage staat. We hebben het getest met onze vrijwilligers. Daar is het woord ‘liefde’ uitgekomen.”

Deze week nog zal de deken het winkeltje bemannen. Nadien zullen dat in een beurtrol in totaal zo’n twintig vrijwilligers zijn. “De Sint-Martinuskerk in het centrum is elke zondag open tussen 10 en 17 uur”, zegt Herbots. “Een eucharistieviering is er niet, wel ruimte voor een individueel gebed, natuurlijk volgens de coronaregels. In ons winkeltje staan we van dinsdag tot en met zaterdag tussen 14 en 16 uur ter beschikking. Bedoeling is dat we op termijn uitbreiden naar de voormiddag.”

Maar waarom een kerkwinkeltje in Shopping 2? “Shopping 1 is te duur voor ons”, zegt Herbots. “Shopping 2 wilde ik alleen maar als we op de hoofdas terechtkonden. En dat is gelukt.”

HBVL 13/05/2020