Raak aan en laat je raken. OLV over de Dijle Mechelen

Wie je ook bent, vanwaar je ook komt, hoe je ook gelooft, Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle stelt een tiental eilanden voor, noem het stilteplekken, die op een kunstzinnige manier vanuit ons rijk erfgoed, met focus op spiritualiteit en met prikkeling van onze zintuigen, stilaan vorm krijgen.

Ons project heet "Raak aan en laat je raken" : elk eiland prikkelt één van onze zintuigen die immers de meest directe toegangspoort zijn tot een meer dan gewone ervaring.

De levensaspecten verzamelen we onder het uitnodigende citaat “Vier het leven/Leven”.

Tal van kunstvormen (textiel, fotografie, video, schilderkunst, meubelkunst, installaties….) gaan in dialoog met het historisch erfgoed en brengen ons bij wat ons ​​​​naar de diepte inspireert, beweegt, ….

Dit project-in-uitvoering ontvouwt zich de volgende maanden stap voor stap.

Blader door onze spiksplinternieuwe website https://www.onzelievevrouwoverdedijle.be/. Eveneens een realisatie i.s.m. Space for Grace !

WE BOUWEN SAMEN EILANDEN UIT…..

Elk eiland omarmt een aspect, uit het leven gegrepen: groeien, kwetsbaarheid, vieren, durven, oefenen, danken, …. Een aantal eilanden vallen samen met de sacramenten. Zo omhelzen we ook de verschillende lagen van onze gemeenschap.

Als eerste stap vertrokken we vanuit de kerkruimte: overtollige objecten werden opgeruimd. Het creëren van de eilanden in onze kerk resulteert in de verhuizing van een aantal historische elementen, een proces dat niet overhaast kan gebeuren.

  Het eerste eiland ligt rond het altaar en kreeg de naam "vieren". De “Ichthus” van vis, te vinden op het massieve arduinen altaar uit de jaren '60, kreeg een verguld laagje. Een beige-gouden kazuifel, ontwerp van de jonge kunstenaar Nicolas Stolarczyk vormt één geheel met het altaar. En sinds mei 2022 introduceerden we 3 nieuwe goudkleurige ambo's van de hand van de Mechelaar Bart Callebaut.: één voor het evangelie, één voor de gebeden én ééntje in kinderversie. met kinderbijbel. Bezoek je onze kerk, dan kan ook jij grasduinen in de (kinder)bijbel.

  Mid juni 2022 werd de doopkapel weer doopkapel en kregen twee monumentale Onze Lieve Vrouwen een meer zinvolle plek. Ook daar kan je hedendaagse accenten vinden: porseleinen bloemen door Elise Dethier, een kaarsenensemble door de Amerikaan Matthew Weatherley. Gekleurde zitjes verwijzen naar de moderne glasramen.

  WORD MENSENVISSERS

  In onze kerk beweegt er momenteel heel wat….

  Zo heeft De Rubens' triptiek De wonderbare visvangst na conservatie een nieuwe plek gevonden. Je kan ze nu meer dan ooit van dichtbij bewonderen in haar museale opstelling.

  Peter Paul Rubens schilderde in 1618-1619 dit weergaloze topstuk voor het altaar van de gilde van de Mechelse visverkopers in onze kerk. Napoleon liet het schilderij in beslag nemen op het einde van de 18e eeuw, maar in 1816 keerde de triptiek terug.

  In het najaar 2024 zal de tentoonstelling “Dialoog” lopen: actuele kunst in confrontatie met de Rubens' triptiek. Hedendaagse kunstenaars gaan in dialoog met het luik, de bijbelse inhoud en onderzoeken de huidige relevantie.

  Namen van kunstenaars: (onder voorbehoud): Virginie Bailly, Arne Bastien, Daniël Bellon, Karel Breugelmans, Johan Creten, Luc Dondeyne, Wouter Feyaerts, Moritz Götze, Nikita Kadan, Allart Lakke, Thomas Raat, Christophe Terlinden, Jan Van Imschoot, Herman Van Ingelgem

  Het kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis zette ons doorheen het ganse traject op weg en inspireerden ons om in een volgende fase de biechtstoelen om te vormen tot spirituele Wunderkammers. Levensthema's zoals liefhebben, tijd, kwetsbaarheid, her-inneren, ....brengen we in heel tastbare vormen. Ook hier dialogeren erfgoed met hedendaagse kunstvormen.

  Lees meer over ons project in Tijdschrift voor Geestelijk Leven juni 2021.