Raak aan en laat je raken. OLV over de Dijle Mechelen

Wie je ook bent, vanwaar je ook komt, hoe je ook gelooft, Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle stelt een tiental eilanden voor, noem het stilteplekken, die op een kunstzinnige manier vanuit ons rijk erfgoed, met focus op spiritualiteit en met prikkeling van onze zintuigen, stilaan vorm krijgen.

Ons project heet "Raak aan en laat je raken" : elk eiland prikkelt één van onze zintuigen die immers de meest directe toegangspoort zijn tot een meer dan gewone ervaring.

De levensaspecten verzamelen we onder het uitnodigende citaat “Vier het leven/Leven”.

Tal van kunstvormen (textiel, fotografie, video, schilderkunst, meubelkunst, installaties….) gaan in dialoog met het historisch erfgoed en brengen ons bij wat ons ​​​​naar de diepte inspireert, beweegt, ….

Dit project-in-uitvoering ontvouwt zich de volgende maanden stap voor stap.

https://www.onzelievevrouwoverdedijle.be/

WE VERTREKKEN VANUIT…..

Ons vertrekpunt is de spiritualiteit die eigen is aan onze gemeenschap en die we onlangs hertaalden in zeven uitgangspunten o.m.

  • we willen Jezus' boodschap actualiseren en Gods aanwezigheid tastbaar maken
  • we vormen samen een levendige en leven vormende gemeenschap waar ruimte is voor diversiteit

WE BOUWEN SAMEN EILANDEN UIT…..

Elk eiland omarmt een aspect, uit het leven gegrepen: groeien, kwetsbaarheid, vieren, durven, oefenen, danken, …. Een aantal eilanden vallen samen met de sacramenten. Zo omhelzen we ook de verschillende lagen van onze gemeenschap.

Als eerste stap vertrokken we vanuit de kerkruimte: overtollige objecten werden opgeruimd. Het creëren van de eilanden in onze kerk resulteert in de verhuizing van een aantal historische elementen, een proces dat niet overhaast kan gebeuren.

Het eerste eiland ligt rond het altaar en kreeg de naam "vieren". De “Ichthus” van vis, te vinden op het massieve arduinen altaar uit de jaren '60, kreeg een verguld laagje. Een beige-gouden kazuifel, ontwerp van de jonge kunstenaar Nicolas Stolarczyk vormt één geheel met het altaar. En vanaf mei 2022 zal je het evangelie, ook in kinderversie, opengeslagen vinden op een lezenaar die de echo vormt van de nieuwe ambo naast het altaar. Het kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis zetten ons op weg voor de scenografie van de eilanden.

Ons initiatief werd ook opgepikt door "Zinderende stilte", het Mechelse stadsfestival dat loopt van eind oktober 2021 tot eind oktober 2022.

Klik hier voor meer info. Zindering-festival

Word mensenvissers

In onze kerk beweegt er momenteel heel wat….

Eind 2020 startte in de zijbeuk de conservatie van De Rubens' triptiek De wonderbare visvangst . Daar kunnen bezoekers en ook kinderen de voortgang volgen via een raampje.

Peter Paul Rubens schilderde in 1618-1619 dit weergaloze topstuk voor het altaar van de gilde van de Mechelse visverkopers in onze kerk. Napoleon liet het schilderij in beslag nemen op het einde van de 18e eeuw, maar in 1816 keerde de triptiek terug.

HOE OOGT DE WONDERBARE VISVANGST IN 2022?

Van september tot november 2022 zal de tentoonstelling “Dialoog” lopen: actuele kunst in confrontatie met de Rubens' triptiek en gelijknamige wandtapijt uit de kathedraal van Viviers (FR). Hedendaagse kunstenaars gaan in dialoog met het luik, de bijbelse inhoud en onderzoeken de huidige relevantie.

Namen van kunstenaars: (onder voorbehoud)

Virginie Bailly, Arne Bastien, Daniël Bellon, Karel Breugelmans, Johan Creten, Luc Dondeyne, Wouter Feyaerts, Moritz Götze, Nikita Kadan, Allart Lakke, Thomas Raat, Christophe Terlinden, Jan Van Imschoot, Herman Van Ingelgem

Lees meer over ons project in Tijdschrift voor Geestelijk Leven juni 2021.