Ons vertrekpunt is de spiritualiteit die eigen is aan onze gemeenschap en die we onlangs hertaalden in zeven uitgangspunten o.m.
Elk eiland omarmt een aspect, uit het leven gegrepen: groeien, kwetsbaarheid, vieren, durven, oefenen, danken, …. Een aantal eilanden vallen samen met de sacramenten. Zo omhelzen we ook de verschillende lagen van onze gemeenschap.
Als eerste stap vertrokken we vanuit de kerkruimte: overtollige objecten werden opgeruimd. Het creëren van de eilanden in onze kerk resulteert in de verhuizing van een aantal historische elementen, een proces dat niet overhaast kan gebeuren.
Het eerste eiland ligt rond het altaar en kreeg de naam "vieren". De “Ichthus” van vis, te vinden op het massieve arduinen altaar uit de jaren '60, kreeg een verguld laagje. Een beige-gouden kazuifel, ontwerp van de jonge kunstenaar Nicolas Stolarczyk vormt één geheel met het altaar. En vanaf mei 2022 zal je het evangelie, ook in kinderversie, opengeslagen vinden op een lezenaar die de echo vormt van de nieuwe ambo naast het altaar. Het kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis zetten ons op weg voor de scenografie van de eilanden.
Ons initiatief werd ook opgepikt door "Zinderende stilte", het Mechelse stadsfestival dat loopt van eind oktober 2021 tot eind oktober 2022.
Klik hier voor meer info. Zindering-festival
In onze kerk beweegt er momenteel heel wat….
Eind 2020 startte in de zijbeuk de conservatie van De Rubens' triptiek De wonderbare visvangst . Daar kunnen bezoekers en ook kinderen de voortgang volgen via een raampje.
Peter Paul Rubens schilderde in 1618-1619 dit weergaloze topstuk voor het altaar van de gilde van de Mechelse visverkopers in onze kerk. Napoleon liet het schilderij in beslag nemen op het einde van de 18e eeuw, maar in 1816 keerde de triptiek terug.
Van september tot november 2022 zal de tentoonstelling “Dialoog” lopen: actuele kunst in confrontatie met de Rubens' triptiek en gelijknamige wandtapijt uit de kathedraal van Viviers (FR). Hedendaagse kunstenaars gaan in dialoog met het luik, de bijbelse inhoud en onderzoeken de huidige relevantie.
Namen van kunstenaars: (onder voorbehoud)
Virginie Bailly, Arne Bastien, Daniël Bellon, Karel Breugelmans, Johan Creten, Luc Dondeyne, Wouter Feyaerts, Moritz Götze, Nikita Kadan, Allart Lakke, Thomas Raat, Christophe Terlinden, Jan Van Imschoot, Herman Van Ingelgem
Lees meer over ons project in Tijdschrift voor Geestelijk Leven juni 2021.