Begijnhofgemeenschap van de parochie Brussel


Wij zijn een levende geloofsgemeenschap omdat...

Wij zijn officieel geen eigen parochie meer, maar een antenne: ZOUTPLEK van de bijstandsparochie, maar er is onder ons afgesproken dat we echt een eigen plek en een eigensoortige gemeenschap blijven om de ruimte te hebben voor dit soort MAATSCHAPPIJBETROKKEN PASTORAAL. We bidden niet alleen VOOR maar ook MET de kansarmen (Vierde Wereld en vluchtelingen/mensen zonder wettig verblijf). Vanuit deze ‘basisgemeenschap’ ontstonden een 12-tal projecten: dienstencentra met voorrang voor kansarme bejaarden, werking kansarme jongeren, migrantenwerking, projecten sociale economie, projecten voor en met mensen zonder wettig verblijf, … (in de loop van de laatste 17 jaar hebben we alles samen ongeveer 6 jaar kerkbezetting gehad), ‘expo’ over de vragen die het evangelie ons stelt, zoals nu al een jaar over ‘de slavernij VROEGER EN VANDAAG’ (zeker ook in BRUSSEL), samenleven MET daklozen, nu opstarten van een netwerkje opvang voor moeders met kinderen zonder wettig verblijf. We zitten MIDDEN IN DE PERIFERIE, waarvoor nu door de paus (en sommige bisshoppen) opgeroepen wordt.

LITURGIE. De eerste lezing op zondag is steeds de werkelijkheid van vandaag: de voorbije week, aan de hand van dagbladknipsels, (over het positieve en negatieve van de week in de kleine en de grote Wereld) en daarop het evangelie. Cf. Kierkegaard: je leert niet zwemmen op het droge, maar IN het water = daar leren EVANGELISCH LEVEN. Het spreekt vanzelf dat de bewustmakingsacties van WZZ en Broederlijk delen, Vredesweek, enz. daarin voorkomen.

Dat we als Basisgemeenschap ook ruimer kijken bleek uit het feit van de zovele reacties vorig jaar toen aartsbisschop Léonard de mooie en centraal gelegen Begijnhofkerk wilde inpalmen voor zijn groep en haar liturgie. In 2 weken 400 mails en 200 brieven vanuit Brussel en Vlaanderen, waardoor we mochten blijven.

Praktische informatie

Over de gebedsplaats

In de begijnhofkerk , en bijeenkomsten in het parochielokaaltje = Kloster-Eck

Adres

Kloster-Eck, Begijnhof 7, 1000 Brussel

Meer info

Website: archief.kerknet.be/parochie/5152

Contact

Daniël Alliet
alliet.d@skynet.be
02 411 62 56

---
Informatie laatst gevalideerd op 27 okt 2015